keskiviikko 17. tammikuuta 2018

ROMANIA 2.6.2016






Romania näyttää meille, että se ei ole päivittänyt itseään Eurooppaan

Ajamme Aradin raja-asemalta Romaniaan. Ripottelee vettä ja pilvet roikkuvat alhaalla. Maasto kumpuilee, vihreitä rinteitä ja sitten taasen tasaista (tie A1). 
Liikenne vilkastuu kun lähestymme iltapäivällä Sibiun kaupunkia. Sibiussa ajaminen töksähtelee ja ruuhkautuu, joka johtuu siitä, että kaduilta puuttuvat kääntyvien autojen väistämiskaistat.
Vuosia sitten matkalla Turkista Suomeen automme syylarin rikkoi kivi ja meidät hinattiin viikoksi Sibiuun odottamaan Ranskasta varaosaa.

Sibiu on perustettu jo vuonna 1199. Suunnistamme suoraan linnoitettuun keskiaikaiseen keskustaan.
Tummat pilvet enteilevät sadetta. Löydämme vaatimattoman, siistin majoituksen (25€) ja autolle turvallisen parkkipaikan. On lasten juhlapäivä ja suuri aukio on täynnä iloisia lapsiperheitä. Kävelemme vilkuillen sadepilviä taivaalla. Ihastelemme ja ihmettelemme kauniita, ilmeikkäitä vanhoja rakennuksia, jotka olisivat restauroinnin tarpeessa. Ravintoloitten terassit ovat täyttyneet ihmisistä. Löydämme pienen nurkkapöydän terassin kupeesta, tilaamme pizzat ja pullon kylmää kuivaa valkoviiniä kun Murfatlar punaviiniä ei ole saatavilla. Ilta on hämärtynyt kun saavumme majapaikkaan. Nukahdamme sateen ropinaan.

Aamiaisen jälkeen reippaina kohden Bulgariaa (E81). Taivaalla seikkailevat tummat pilvet. Olt-joki seurailee pitkän osan matkaamme. Ohitamme Calimanestin alueen, vanhoja kylpylärakennuksia, kukkaistutuksia, pikkukauppoja. 
Ohitamme Bukarestin (tie 61/5B) ja köyhyys alkaa näkyä. Hevosvankkureita, rapistuneita, asumiskelvottomia rakennuksia, elämä ja ihmiset näyttävät jääneen ajalle "kauan sitten".

Romanian GIURGIU raja-asemalla
Meidät yllättää vanhan rajatarkastus alueen lopussa tarkastuskopin avonainen luukku ja virkapukuinen naispoliisi. Hän kysyy maksua tietullista, josta emme nähneet mitään informaatiota maahan tullessa.
Hän näyttää paperinpalalle käsinkirjoitettua "5€ ja 300€" ja kertoo samalla, että tietulli on 5€ mutta nyt se maksaa teille 300€.
Kestää hetken ennen kuin ymmärrämme. Neuvottelu ei tuo tulosta. Poliisi soittaa paikalle miespoliisin ja samalla Kari pyydetään koppiin. Tilanne näyttää huonolle. Kari sanoo, että hän maksaa 50€. Poliisi pyytää 150€. Kari sanoo 50€. Poliisi pyytää 100€. Poliisi sanoo, että tarvitsee 100€ koska hän antaa pomolle osan ja kopissa oleva naispoliisi tarvitsee myös.
Kari maksaa 100€ tietullia. Meidät on lyöty mielivaltaisesti EU-maassa.
Tunnelma ei ole häävi kun ajamme Bulgarian tyhjän raja-aseman lävitse.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti